O HIP Projektu

HIP

ŠTA JE HIP?

Projekat „Historija, Istorija, Povijest – Lessons for Today“ pokrenula je Kuća Anne Frank 2015. godine u saradnji sa lokalnim partnerskim organizacijama iz Hrvatske (Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja – HERMES), Bosne i Hercegovine (Inicijativa mladih za ljudska prava – YIHR i Humanost u akciji – HIA), Srbije (Otvorena komunikacija – OK) i Makedonije (Obrazovni forum mladih – MOF).

Ciljevi projekta: povećati svijest i potaknuti raspravu o nedavnoj historiji nacionalizma, isključivosti, predrasuda i diskriminacije u regiji, te unaprijediti raspravu i komunikaciju o našoj zajedničkoj prošlosti. Također, željeli smo potaknuti kritičko razmišljanje o historijskim događajima i njihovom utjecaju na današnja dešavanja te interdisciplinarno podučavanje historije zasnovano na građanskom odgoju i obrazovanju.

Projekat se zasniva na misiji Kuće Anne Frank, nezavisne organizacije kojoj je povjerena briga o mjestu gdje se Anne Frank skrivala za vrijeme Drugog svjetskog rata i gdje je napisala svoj dnevnik. Organizacija podstiče na razmišljanje o opasnostima antisemitizma, rasizma i diskriminacije te o važnosti slobode, jednakih prava i demokratije u cijelom svijetu.

Nadamo se da će na području zemalja u regiji obrazovni materijali i nastavna sredstva koji su nastali u sklopu ovog projekta potaknuti raspravu o historiji i sjećanju u učionicama, ali i izvan njih. Historija u zemljama regije je predugo bila uzrok podjela i previranja. Vjerujemo da će ova metodologija otvorene rasprave o različitim stavovima i perspektivama omogućiti mladim ljudima da suočavanjem sa prošlošću poprave sadašnjost, ali i budućnost.

Hvala Vam što ste posjetili internet stranicu projekta! Želimo Vam ugodno učenje istraživanjem i upotrebu naših nastavnih materijala!

PARTNERSKE ORGANIZACIJE

anne-frank-about-logo
hermes-communication-logo
humanity-action-about-logo

SARADNICI NA PROJEKTU

Mnogo je ljudi uložilo puno svog rada kako bi se projekat “Historija, Istorija, Povijest – Lessons for Today” realizovao.
Donosimo više informacija o saradnicima na projektu, te stručnjacima koji su doprinijeli njegovom ostvarenju.

EUROPSKA UNIJA

about-eu-logoProjekat je omogućen pomoću sredstava Regionalnog i horizontalnog programa podrške Europske unije. Kuća Anne Frank sa lokalnim partnerskim organizacijama iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Srbije jedan od primatelja EuropeAid/135428/DH/ACT/Multi bespovratnih sredstava pod nazivom Pomirenje na Zapadnom Balkanu kroz analizu nedavne prošlosti, izvještavanje o tranzicijskoj pravdi i unaprjeđenje istraživačkog novinarstva.